Nederlander zuinig? In ieder geval niet gul voor zichzelf!

dinsdag 27 januari, 2015

Amsterdam, 27 januari – Iets meer dan een kwart (26%) van de Nederlanders trakteert zichzelf elke maand op een cadeautje, blijkt uit onderzoek van MasterCard onder 1000 Nederlanders. Ten opzichte van onze Europese buren is dit behoorlijk laag: gemiddeld geeft 42% van de internationale ondervraagden zichzelf maandelijks een presentje. Is de Nederlander dan toch echt zo zuinig?

Cadeautjes Index

  1. 42% van de ondervraagden in Europa vrolijkt zichzelf maandelijks op met een cadeautje, ten opzichte van 33% vorig jaar.
  2. Nederlanders doen er ook aan mee: 26% koopt maandelijks iets voor zichzelf
  3. Europese mannen trakteren zichtzelf vaker met een duur cadeau (meer dan €100) dan vrouwen (tweemaal meer!)
  4. Hongarije is het zuinigste land van Europa – 21% maar koopt maandelijks cadeautje voor zichzelf
  5. Turkse mannen en vrouwen kopen het vaakst iets voor zichzelf (67% en 51%)


ZUINIGE NEDERLANDER

Slechts 26% van de Nederlanders verwent zichzelf elke maand. De rest koopt maar eens in de zes maanden iets voor hun eigen geluk, of alleen als ze toevallig nog wat cash geld op zak hebben. Daarnaast is er ook nog een ruime groep die nooit iets leuks voor zichzelf koopt. Wat een verschil met een land als Turkije, waar volgens MasterCard de grootste groep zelf-verwenners van Europa woont: daar is 67% van de vrouwen en 51% van de mannen erg blij met een zelf gekocht cadeau. Desondanks kan er niet meer beweerd worden dat Nederland ‘gierig’ is: onze buren Griekenland en Hongarije zitten helemaal onderaan in de lijst.

 

IS HET EEN CADEAUTJE? JA, VOOR MEZELF!
Als Nederlanders zichzelf trakteren zijn het voornamelijk cadeautjes als kleding, een nieuw paar schoenen, of een tas (44%). Maar zoetigheden (chocolade, taartjes) zijn ook veel gekochte traktaties; 36% koopt dit voor zichzelf. Toch blijkt uit het onderzoek van MasterCard dat er in Nederland een stuk minder wordt uitgegeven aan een cadeautje dan in andere landen. Één op de vijf Europese mannen geeft zonder moeite meer dan €100 euro per maand uit, terwijl de Nederlandse presentjes blijven steken tussen de €21 en €50 euro.

Top 5 landen Europa wat betreft duurste  geschenken:

  1. Griekenland – 35,9% koopt een cadeau tussen €51 en €100
  2. Polen – 43 % koopt een cadeau tussen €21 en €50
  3. Frankrijk – 38 % koopt een cadeau tussen €21 en €50
  4. Roemenië – 35,7 % koopt een cadeau tussen €21 en €50
  5. Spanje – 35,6 % koopt een cadeau tussen €21 en €50